Podium Acanthus - 'Trio Rosina'

Podium Acanthus - 'Trio Rosina'

'Trio Rosina' bestaande uit: Rosina Fabius - mezzosopraan, Kees van der Harst - klarinet, Heleen Vegter - piano

Podium Acanthus bestaat inmiddels 20 jaar. Het derde feestelijke concert van de vijf lustrumconcerten vindt plaats op dinsda…

Read more

'Trio Rosina' bestaande uit: Rosina Fabius - mezzosopraan, Kees van der Harst - klarinet, Heleen Vegter - piano

Podium Acanthus bestaat inmiddels 20 jaar. Het derde feestelijke concert van de vijf lustrumconcerten vindt plaats op dinsdagavond 21 januari a.s. Het Trio Rosina brengt een afwisselend en lyrisch programma. Liederen begeleid door klarinet en piano vormen het hoofdbestanddeel ervan. Maar ook is de klarinet solo te horen of samen met de zangeres zonder piano. Het concert begint met drie delen uit 'Les nuits d’été' van de Franse componist Hector Berlioz. Het is een liederencyclus die bewerkt is voor het Trio. De cyclus was door Berlioz aanvankelijk voor piano en solozangeres gecomponeerd, maar later heeft hij de liederen bewerkt voor mezzosopraan en orkest. De inhoud van de gedichten zijn zeer romantisch en gaan over liefde en de dood van de geliefde. De sfeer vol romantiek en lyriek is hiermee voor het concert bepaald. Naast Franse muziek klinkt ook Duitstalige muziek van Clara en Robert Schumann en van Brahms . Na de pauze klinken Engelse liederen en een werk voor klarinet solo van Malcolm Arnold. Deze componist is o.a. bekend geworden zijn de filmmuziek bij de beroemde film 'The bridge over the River Kwai’. Tot slot klinken drie songs van de 20e-eeuwse Engelse vrouwelijke componist Margot Wright, de oma van Rosina.

Trio Rosina

Rosina Fabius komt uit een muzikale familie. Rosina speelde al vanaf haar vierde jaar cello en piano in huiselijke kring. Als 14-jarige ontdekte zij haar talent voor zingen en besloot ze operazangeres te worden! Inmiddels treedt Rosina als soliste regelmatig op in binnen- en buitenland. In september 2018 ontving zij de Toonkunst Oratorium Prijs uit handen van Kiri te Kanawa bij het Internationaal Vocalisten Concours. Rosina heeft een voorliefde voor kamermuziek. Zij is lid van het ARTO ensemble waarmee zij in kamermuziekseries optreedt. Soms worden liederen door Rosina zelf voor dit ensemble gearrangeerd. Zij heeft in ensemblerecitals opgetreden bij het Chamber Music Festival Delft en het Internationaal Lied Festival Zeist. In 2017 ontving Rosina een studiebeurs van het Franz Schubert Institut in Oostenrijk voor deelname aan de zomercursus Poetry and Performance of the German Lied.

Kees van der Harst studeerde klarinet bij Reinier Hogerheijde en André Kerver, met bijvak HAFA-directie. Hij is specialist in zowel het moderne als het klassieke repertoire. Talloze topklarinettisten zoals Walter Boeykens en Sabine Meyer gaven hem les. Kees is eerste klarinettist in het Van Wassenaer Consort en remplaceert regelmatig in diverse Nederlandse symfonieorkesten. Ook speelt hij graag in de Nederlandse theaters, met (educatieve) voorstellingen. Hij geeft lessen in het Klarinethuis Assen, de Muziekmakerij Arnhem en het Muziekhuis Deventer.

Heleen Vegter studeerde in Arnhem bij Frank van de Laar en specialiseerde zich tijdens haar masteropleiding in liedbegeleiding bij Kelvin Grout en Marien van Nieukerken. Zij volgde masterclasses van Rudolf Jansen, Ronald Brautigam e.a. Momenteel is zij werkzaam als pianiste in de praktijk van Charlotte Margiono, voor lessen, workshops en concerten. Voor de Stichting Muziek in Huis geeft zij concerten samen met sopraan Johanneke Vogel. Ze speelde op festivals als De Uitmarkt, Operadagen Rotterdam en Cultural Night, Reykjavik. Zij is een veelgevraagd begeleider en werkt o.a. met international bekende zangers. Zij nam deel aan de liedmasterclass van het Internationaal Vocalisten Concours, het Internationaal Liedfestival in Zeist. Ze is een Britten-Pears Young Artist 2017 en 2018 en werd persoonlijk uitgenodigd door Malcolm Martineau om deel te nemen aan zijn Crear-mastercourse in Schotland.

Programma 21 januari 2020

Werken van:

Hector Berlioz, Clara Schumann, Johannes Brahms, André Jolivet, Robert Schumann, Rebecca Clarke, James MacMillan, Malcolm Arnold en Margot Wright

Compleet Programma

* H. Berlioz (1803 - 1869) - Les Nuits d’été, op. 7, H81

(arr. voor mezzo-sopraan, klarinet en piano)

 1. Villanelle
 2. Le spectre de la rose
 3. L’ile inconnue

* André Jolivet (1905 - 1974) - Ascèses voor klarinet solo

 1. Pour que demeure le secret, nous tairons jusqu’au silence (Max-Pol Fouchet)

* Clara Schumann (1819 - 1896) - Lieder, Op. 12 (Friedrich Rückert)

 1. Er ist gekommen, in Sturm und Regen
 2. Liebst du um Schönheit

* Robert Schumann (1810 - 1856) - Myrthen, op. 25 (Friedrich Rückert)

 1. Lied der Braut I.
 2. Lied der Braut II.

* Robert Schumann (1810 -1856) - Fantasiestücke, Op. 73 (klarinet - piano)

 1. Zart und mit Ausdruck

* Johannes Brahms (1833 - 1897) - Zwei Gesänge, Op. 91

(versie voor mezzo-sopraan, bassethoorn & piano)

 1. Adagio espressivo (Gestillte Sehnsucht, Friedrich Rückert)
 2. Andane con moto (Geistliches Wiegenlied, Emanuel von Geibel, naar Lopez de Vega)

* James MacMillan (b. 1959) - The Blacksmith

Irish folksong arr. for voice & clarinet

* Rebecca Clarke (1886 - 1979) - Songs

1.Down by the salley gardens

 1. The cloths of heaven
 2. Infant joy
 3. The donkey

* Malcolm Arnold (1921 - 2006) - Fantasy voor klarinet solo

* Margot Wright (1911 - 2000) - 3 songs

 1. A Great Time
 2. Wandon Weir
 3. A Piper

Toegang:  € 17,50 p.p. (Jeugd t/m 15 jaar € 8,50) inclusief koffie/thee in de pauze en een aangekleed drankje na afloop van het concert.

Reserveringen bij:  Podium Acanthus; Koepoortstraat 20; 6981 AS Doesburg. Tel. 0313-484176

E-mail: podium@acanthus.demon.nl

Read less

When

 • Tuesday the 21st of January 2020at 20:00

Location