Doesburg in de Tweede Wereldoorlog

Streekmuseum De Roode Tooren - Exposities Theo Colenbrander en Tweede Wereldoorlog

Streekmuseum De Roode Tooren in Doesburg is blij u in deze coronatijd weer te mogen verwelkomen Het museum presenteert twee interessante exposities, ‘Doesburg in de Tweede Wereldoorlog’ en ‘Theo Colenbrander’.

DOESBURG IN DE TWEEDE WERELDOORLOG

 Tot en met 5 mei 2021 wordt in het museum onder bovenstaande titel aandacht besteed aan de situatie in Does…

Read more

Streekmuseum De Roode Tooren in Doesburg is blij u in deze coronatijd weer te mogen verwelkomen Het museum presenteert twee interessante exposities, ‘Doesburg in de Tweede Wereldoorlog’ en ‘Theo Colenbrander’.

DOESBURG IN DE TWEEDE WERELDOORLOG

 Tot en met 5 mei 2021 wordt in het museum onder bovenstaande titel aandacht besteed aan de situatie in Doesburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van een aantal thema’s, waaronder mobilisatie, bezetting, voedselvoorziening, verzet en verraad, joodse inwoners en uiteraard de bevrijding door de Canadezen op 16 april 1945 wordt nader ingegaan op wat de Duitse bezetting voor de stad en zijn inwoners heeft betekend. Het gaat hierbij niet alleen om de grote gebeurtenissen en voorvallen, maar ook om de vraag hoe het de Doesburger verging in zijn dagelijkse leven. Hoe hebben de Doesburgers deze moeilijke periode beleefd en doorstaan. Met name de laatste twee weken voor de bevrijding hebben veel impact gehad op de bevolking en de stad. Vele dagen werden doorgebracht in de kelders van de historische binnenstad. Vele foto’s tonen de ‘gehavende stad’. Net voor de aftocht van de Duitse bezetter werden op 15 april 1945 de watertoren, de stadswindmolen en de toren van de Grote of Martinikerk opgeblazen. De watertoren en windmolen zijn niet meer herbouwd. De Martinitoren werd met steun van alle inwoners geheel gerestaureerd en opgebouwd en werd een symbool van de grote saamhorigheid in de jaren na de oorlog. De herbouw en restauratie begon in juli 1959. Uiteindelijk waren in 1972 alle werkzaamheden afgerond en werden kerk en toren op 31 augustus van dat jaar feestelijk heropend door prinses Beatrix.

THEO COLENBRANDER, DOESBURG 1841 - LAAG-KEPPEL 1930

Theo (Theodoor Christiaan Adriaan) Colenbrander, geboren te Doesburg op 31 oktober 1841 en overleden te Laag-Keppel, 28 mei 1930, wordt algemeen beschouwd als de eerste industrieel vormgever van ons land. Hij geniet internationale bekendheid. Zijn felle kleurgebruik, grillige decoraties en ongewone vormen maken Colenbrander onbetwist tot een van de meest originele en gedurfde ontwerpers uit het Nederlandse fin de siècle. Met zijn ontwerpen gaf hij de aanzet tot de vernieuwing die leidde tot de Nieuwe Kunst, zoals de Nederlandse art nouveau wordt genoemd. Tot aan zijn dood in 1930 bleef Colenbrander actief als ontwerper. Ook in deze tijd is zijn werk nog steeds erg actueel en gewild. Theo Colenbrander - eenling pur sang - was zijn tijd ver vooruit. Hij had een compleet eigen stijl, die niet in een hokje te plaatsen viel. Na een loopbaan als architect maakte hij op zijn veertigste een radicale wending en ging hij zich vooral toeleggen op keramiek. Net als veel van zijn tijdgenoten beperkte hij zich niet tot één discipline, maar ontwierp hij ook boekbanden, tapijten en interieurs.

Gewaagd door de bizarre vormen en vernieuwend door bonte kleuren en geabstraheerde motieven die hij ongekend vrij over het vlak verdeelde, had Colenbrander in artistieke kringen veel succes. Zo was de schilder Hendrik Willem Mesdag een fervent verzamelaar van zijn werk. Voor de gewone man waren Colenbranders ontwerpen te revolutionair en te duur. In De Roode Tooren wordt in de ‘Theo Colenbrander Salon’ aandacht besteed aan deze bijzondere Doesburger. Recent werd de presentatie met vele objecten uitgebreid. Op initiatief van het museum werd op 31 oktober 2016 (zijn 175e ‘verjaardag’) in Doesburg een plantsoen naar hem vernoemd.

We zijn blij u in deze coronatijd weer te mogen verwelkomen in ons streekmuseum!

Uiteraard is het van belang dat alle bezoekers hun maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus nemen en niet met gezondheidsklachten op bezoek komen. Natuurlijk gelden de algemene gedragsregels zoals geen handen geven, in de elleboog hoesten/niesen en het hanteren van de 1,5 meter afstandsregel. Geef elkaar vooral de ruimte! Vanwege de m2-regel is het museum beperkt gelijktijdig toegankelijk. Wanneer het maximale aantal bezoekers aanwezig is worden ‘nieuwe’ bezoekers verzocht buiten te wachten of op een later tijdstip terug te komen. Indien u telefonisch of per email uw bezoek heeft aangekondigd kunt u dit bij de receptie aangeven.

Per ruimte wordt met tekstaanduidingen het maximale aantal gelijktijdige bezoekers aangegeven, men wordt verzocht bij het betreden van de ruimte hiermee rekening te houden. Het toilet en een deel van de bovenverdieping zal voorlopig nog niet toegankelijk zijn. Verkopen in onze museumwinkel en uw vrijwillige bijdrage kunnen o.a. contactloos worden betaald of gepind.

Wij besteden veel aandacht aan de veiligheid van onze gasten en medewerkers, diverse keren per dag worden contactplekken in ons museum gedesinfecteerd.

STREEKMUSEUM DE ROODE TOOREN
Roggestraat 9-11-13, 6981 BJ Doesburg. Telefoon 0313-474265, info@deroodetooren.nl, www.deroodetooren.nl

TOEGANG GRATIS - een vrijwillige bijdrage wordt erg op prijs gesteld
Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag 11.00-17.00 uur en op zaterdag en zondag 13.00-17.00 uur.

 

Read less

When

  • every Tuesday, Wednesday, Thursday and Fridayfrom 11:00 to 17:00
  • every Saturday and Sundayfrom 13:00 to 17:00

Location

Take a look